Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 236, 418/20 (18)
Täisviide ERA II 236, 418/20 (18) < Halliste khk., Mõisaküla l. < Saarde khk., Jäärja v. – Maimu Haak, Mõisaküla linna algkooli õpilane < Kadri Kartau, 80 a. (1939)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:236LK1:418LK2:420Pala:18
Kogumisaasta(d) 1939
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Kadri Kartau Pärnumaa, Halliste, Mõisaküla l.
Pärnumaa, Saarde, Jäärja v.
80
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Maimu Haak
Teksti sisu
Tegelased isik
Žanr paj
Jututüüp Kitsi Madli
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Kitsi Madli
Vana maakond Pärnumaa
Kihelkond Saarde
Uus maakond Pärnu maakond
Uus vald Saarde vald
Tekst
Kitsi Madli
Kitsi Madli oli käinud kerjamas. Ta kandnud pikka keppi. Kui ta kuhugi läinud kerjama, siis ei olevat ta laulnud ega lugenud mitte ukse taga ega sees ka, nagu see oli teistel temasarnastel moes. Ja kui temale ei olevat võimalik midagi anda (hakkanud) mida ta tahtnud, hakanud ta sõimama.
Kord olevat ta läinud ühe väikesesse majakesse. Majakeses elanud üks vana eideke. Eideke närinud lihakonti. Kitsi Madli hakanud kohe küsima endale ka liha. Eideneke vabandama: „Mul isegi liha vähe ja selle kondi ümbert on ära ka näritud.“ Kitsi Madli pistnud tänitama alates: Sa häbumutane inimene, kas Jumal sulle paljad kondid on andnud. Sõimamisega sattus ta nii hoogu, et tänitas nii kaua, kui vana eideke pidi tooma ja andma talle toorest liha. Siis hakanud ta sõimama et miks liha pole keedetud. Vanaeideke pidi viimaks liha veel keetma ka. Siis alles jäid järele Kitsi Madli sõimusõnas ja ta läks minema jälle mõnda teise kohta.
Kord läinud Kitsi Madli Lätimaale. Seal ta lobanud ja lobisenud ukse taga. Lätlased kes ei mõistnud Eesti keelt, arvasin et Madli loeb palveid. Aga seal kus osati Eesti keelt aeti Madli suure sõneluste saatel minema. Kui Madli Lätimaalt tagasi tuli oli jälle teel üks viperus. Postipoiss sõitnud postitõllas Riiast Laatre kõrtsi poole. Teel tulnud vastu talle Kitsi Madli. Madli hakanud haledasti paluma, et võtku aga peale ja võtku peale. Viimati võtnud postipoiss Madli peale ja sõit läinud rahulikult Laatre kõrtsini. Laatre kõrtsi juures peatanud postipoiss hobused ja läinud ise kõrtsi. Madli jäänud välja tõlda ootama. Olnud palav ilm. Hobused pole tahtnud paigal püsida. Madli teinud imelikku häält, et peatada hobuseid. Hobused ehmunud sellest häälest ja pistnud tuhat-nelja jooksma. Madli katsunud hobuseid peatada, tehes jälle koletat häält. Hobused aga joosnud tuhatnelja ikka edasi. Inimesed vaadanud ehmudest teeäärest. Hobused tormanud Sepli lossi ette, kus nad peatati. Postipoiss aga pidanud kõmpima jala hobustele järele ja saanud riigivalitsuse käest tubli peapesu hooletuse eest.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 29817
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 18.10.2017
Lisatud 18.10.2017 14:16
Viimati muudetud 20.10.2017 11:36
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 236
Säilik ERA-13107-44410-70499
Pala ERA-17292-41808-85311