Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 236, 408/11 (10)
Täisviide ERA II 236, 408/11 (10) < Halliste khk., Mõisaküla l. < Saarde khk., Jäärja v. – Maimu Haak, Mõisaküla linna algkooli õpilane < Kadri Kartau, 80 a. (1939)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:236LK1:408LK2:411Pala:10
Kogumisaasta(d) 1939
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Kadri Kartau Pärnumaa, Halliste, Mõisaküla l.
Pärnumaa, Saarde, Jäärja v.
80
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Maimu Haak
Teksti sisu
Objekti liik mägi
Tegelased hiid/kurat
Žanr muist, topon
Jututüüp Vollimäel nähtud pidevalt vanatonti
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Vollimägi
Vana maakond Pärnumaa
Kihelkond Saarde
Vana vald Jäärja
Vana küla Jäärja
Uus maakond Pärnu maakond
Uus vald Saarde vald
Uus küla Jäärja
Tekst
Vollimägi asub Jäärjas. Vollimäel kasvas suur mänd. Teolised, kes käinud Jäärja mõisas tööl olid käinud seal mäel suvel puhkamas. Ööse magatud seal ja siis nähtud sell mäel imelike lugusid. Mäele tehtud ööseks tuli maha ja sell ajal nähtud alati vanatonte.
Ühel suveööl olnud jälle kõik koos. Korraga üks mees öelnud hirmunult ja suure häälega: „Vaadake vanatont männi ladvas.“ Vaadati üles ja nähtigi vanatonti männi ladvas oma pükse paikamas. Siis olnud selgesti näha vanatondi sarvemüksud ja ta kaks pikka hammast. Tondi silmad olid põlenud kui söed. Inimesed ei ole osanud midagi öelda, olnud ainult suur hirm. Viimati hüüdnud üks tüdruk suures hirmus: „Issa Pojake, Püha Vaimuke ristiinimesi ei tohi puutuda ükski tont!“ Kohe kadunud vanatont kõiges oma pükstega. Ainult üks suur plaks käinud männi ladvas. Sell ööl olnud kõik hirmul. Keegi ei olnud sell ööl und saanud. Hommikul löönud mehed selle mänisse raud naelu ja lõikasid sinna sisse rist, et vanatont ei saaks ronida enam männi otsa orja kollitama. Pärast seda ei ole kunagi nähtud enam vanatonti puu otsas.
Ühel sügisel üks mees ja naine, nad tulnud mõisast teolt (sõites hobusega). Nad sõitsid hobusega. See oli sügise õhtu kaunis hilja. Korraga näinud teolised mäel suure katla ja katla juures istumas nõiavanamoori suur jäme kepp kulli peaga käes. Must kass istunud vanamooril paremal õlal ja tulipunane põll olnud ees ja samasugune rätik peas. Suur pada rippus raudse kongsu otsas ja vanamoor segas suure kulbiga nõialeent. Tuli, mis põles paja all oli hele ja helkis kord sinaka kord roheka valgusega. Varsti kadunud aga kõik ära. Järgmisel päeval mäele vaatama minnes ei leitud sealt tuleaset ega vähematki jälge.
Jälle kord vana aasta õhtul tulnud kaks naist Jäärja endisest koolimajast, sest kirik oli kaugel ja kirikusse oleks minna võimatu, sest neil naistel puudus hobune. Siis käidi koolimajas, kus loeti piiblit. Koolimajast tuldud hilja õhtul. Jõutud mäeni ilma mingi suurema sündmuseta. Mäe juurde jõudes näinud nad ühte väikest last palja särgiga tee ääres haledasti nutmas. Minnud lähemale vaatama ja kui nad olnud üsna lähedal kadunud laps häkki ära. Jälle teele tulles näinud nad mäel kaht hundisilma põlemas. Varsti kadunud see ära ja mägi muutunud sinakaks ja justkui valgemaks. Häkki näinud naised valguse ringis siga. Varsti kadunud siga ära ja sea asemel olnud lammas. Siis tulnud lamba asemele terve kari väikeseid tonte. Nüüd hakanud naised palveid lugema. Varsti kadunud kõik ära ja naised läinud koju täis surma hirmu. Naised rääkinud ka teistele ja nüüd ei ole kunagi juletud jääda teele hiljaks, mis käis läbi Volli mäe juurest.
Kord ometi jäänud üks mees hiljaks teele. Tema oli näinud vanatonti kihutavat mäel oma tuliste täkkudega. Vanatondil olnud seitse suurt musta hobuste vankri ees. Ise istunud vankris ja juhtinud hobuseid masina rihmataoliste asjadega. Suure palvedamisega kadunud ka see ära ja mees oli kihutanud suures hirmus koju.
Vanatonti ei ole aga enam ammu nähtud. Vist oli valinud endale mõne muu eluaseme. Mänd aga seisab ikka seal mäeveerul, kui ta aga pole maha saetud.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 29812
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 18.10.2017
Lisatud 18.10.2017 14:16
Viimati muudetud 20.10.2017 11:23
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 236
Säilik ERA-13107-44410-70499
Pala ERA-17292-41019-33960