Teated 

Teade

Järgmine >

Arhiiviandmed
Viide ERA, DH 1982
Täisviide ERA, DH 1982 < ERA, DH 1982 < Tallinn < Hageri khk, Allika k, Kõrtsuhansu t – J. Metssalu < Vello Kadakas, snd 1937 (2019)
Viite osad Kogu:ERA, DHKöide:1982LK1:LK2:Pala:
Kogumisaasta(d) 2019
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Vello Kadakas Harjumaa, Hageri, Allika k, Kõrtsuhansu t
Harjumaa, Tallinn
1937
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Jüri Metssalu 1981
Teksti sisu
Objekti liik talu
Tegelased isik
Žanr andm, topon
Jututüüp Kalamatsu talu nimest ja elanikest
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Kalamatsu talu
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Hageri
Vana küla Allika
Uus maakond Harju maakond
Uus küla Allika
Tekst
See on kõige hullem, kui tahetakse saada vanu lugusid ja siis mõni luuletab. Ma toon näite – siin külas oli selline talu nagu Kalamatsu. Ja keegi koolipoiss oli kirja pannud vanade lugude kogumise kampaania raames loo. Seal oli Kalamatsu talu nime seostatud mingisuguse kalavargaga, keda mõisnik oli sealt tabanud ja siis teda Kala-Matsiks hakatud hüüdma. Tegelikult selle Kalamatsu talu vanaperemees oli mõisa kalur. See on dokumenteeritud, juba aastal 1686 on see kirja pandud. Ja tema poeg oli Mats. Olgu öeldud, et siinkandis ei olnud matse – mats oli siin kandis ikka sõimusõna. Aga aus mehe nimi oli Mats. Ja käändus Matsu. Ja see on kirikuraamatutes kirjas. Selline pastor oli siin nagu Vilken, 18. sajandi alguses. Ja tema on mõned asjad kirjutanud eesti keeles lausa kirikuraamatusse. Ja seal on selge, et see mehenimi käändus Mats – Matsu ja see on kohanimes säilinud ka, Kalamatsu öeldakse. Ja see Kala-Mats elas 90 aasta ringis ja tal oli poeg Mats, kes sai taluperemeheks ja oli pärast kiriku vöörmünder ja nisukene tähtis tegelane. Tundus selline sahkerdaja, kes pani oma lapsed mehele ümbruskonnas jõukamatele ja tähtsamatele tegelastele. Aga millest see nüüd tuli siis, et see mälu katkes. See tuli sellest, et vana Kalamatsu järeltulijad läksid ära taluperemeheks siiasamasse Ruilasse. Ja sinna tulid uued elanikud, sest Põhjasõja järel oli siinkandis kas ainult 23%, ma võin numbriga eksida, elanikest jäänud järele kihelkonnas. Ja siis toodi mujalt ja toodi Laupalt. Selle Kalamatsu talu elanikud toodi Laupalt ja nemad muidugi ei mäleta ja järjepidevust ei ole. Ja Kalamatsuks hakati seda talu nimetama alles aastakümneid hiljem, kirikuraamatute järgi võttes. Kui see vana Kala-Mats suri. Enne seda oli see Kala talu või Kalama talu ja nii edasi. Ta oli mõisa teener, ütleme nii. Ja kui vanadest vakuraamatutest vaadata, siis tal nagu möldrilgi ja veel mõnel teisel tegelasel ei olnud põllumajanduskoormisi. Vanade rootsiaegsete allikate järgi oli ta mõisateener. Nisuksed asjad on unustatud ja võidakse täitsa valesti mõista. Ja olgu öeldud, mina loen ennast selle vana Kala-Matsu järglaseks.
– Kuidas see seos on siis?
See seos on niimoodi, et vana Matsu poeg noor Mats läks taluperemeheks. See oli suhteliselt suur talu ja tema poja järeltulija meesliinis oli kuni minu vanaisani.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 37394
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 01.04.2022
Lisatud 01.04.2022 12:32
Viimati muudetud 01.04.2022 12:55
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA, DH 1982
Säilik
Pala