Teated 

Teade

Järgmine >

Arhiiviandmed
Viide ERA, DH 1877 (17)
Täisviide ERA, DH 1877 (17) < Hageri khk, Pahkla k – O. Issak, L. Pool < Silvi Hindrimäe, snd 1943, Heino Kullerkupp, snd 1946 (2015)
Viite osad Kogu:ERA, DHKöide:1877LK1:LK2:Pala:17
Kogumisaasta(d) 2015
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Heino Kullerkupp Harjumaa, Hageri, Pahkla k
1946
Silvi Hindrimäe Harjumaa, Hageri, Pahkla k
1943
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Oliver Issak
Liisa Pool
Teksti sisu
Objekti liik küla
Tegelased sõdur
Žanr aj, andm
Jututüüp Sõjaväebaasist ning selle mõjust külaelule
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Pahkla küla
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Hageri
Vana küla Pahkla
Uus maakond Rapla maakond
Uus küla Pahkla
Koht 2
Objekti nimetus Sõjaväebaas
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Hageri
Vana küla Pahkla
Uus maakond Rapla maakond
Uus küla Pahkla
Tekst
– Aga rääkides veel sellest raketibaasist, et kui te sinna sisse ei saanud, siis küla peal ikka ju mingeid lugusid räägiti?
HK: Räägivad, et tuumarelva ei olevat old siin. Aga kust see radiatsioon tuli siia siis? Seda me ka ei tea, kas see radiatsioonijutt on õige või vale. Aga kõik mis toimus, toimus öösel. Ehitati kõik öösel, viidi öösel, toodi öösel. Ainuke asi, kui nad 1994ndal ära läksid, siis läksid kõik välja. Puhtalt kõik, me nägime. Need tiibraketid läksid välja. Veeti siit läbi, neid oli väga palju. Need läksid küll kõik päise päeva ajal ja kõigi nähes. Et vaadake siis, kui palju meid oli.
SH: Ei, üldiselt nemad elasid hästi. Neil oli 75 korteriga maja seal ja seal tehti kauplus. Meil oli nii väikene kauplus siin, siis nad käisid paar korda meil siin poes. Me käisime seal poes. Nagu oma küla elanikud, seal oli ju kaupa. Seal saime igatahes kõiki asju, mida oma poes ei olnudki. Neid varustati ikka väga hästi.
HK: Päris baas oli Keilas. Ja siis kaks korda ma mäletan, kui haarangut tehti. Tulid metsast reas niiviisi, nagu tehakse see haarang. Üle põldude ja mees mehe kõrval siis käisid läbi, sest üks oli ära jooksnud. Ja siis otsiti taga, sest koos relvaga läks minema. Ja siis see leiti hiljem ülesse, see oli läinud oma baasi Keilasse. See oli vist paar korda ainult ja rohkem neid juhuseid ei old. Siin teenisid rohkem need mustad.
SH: Eestlasi oli ka hulgas.
HK: Mõned üksikud olid jah.
SH: Jah, aga tumedad mehed kõik.
HK: Kõik olid väiksed, pisikesed. Pärast me nägime neid tööriideid – kõik pisikesed. Ja kui hiljem baas likvideeriti, siis oli see metallikrattimine seal.
SH: Siis olid valvurid. Kaitseliit valvas. Maja oli keskküttega, kõik katlamajad, aga lammutati ära. Meil oli nii kahju sellest majast. Asfalt kõik oli seal. 75 korterit. Igal pool olid kõik vannid, dušinurgad, elektripliidid, kõik olid sees. Me käisime seal, kui kaupluses käisime. Ühest korterist oli kauplus tehtud.
HK: Siis, kui saime meie sinna oma jalad, siis ei olnud mitte midagi enam.
SH: Siis oli puhas töö, toapõrandad olid ka üles võetud.
HK: Põrandalauad olid ka ära viidud kõik. Tol ajal oli ju neid asju vähe.
SH: Need sõdurid elasid väga hästi. Mina töötasin siis siin Pahklas, olin karjabrigadir. Neil olid sead ja… Mina käisin seal mitu korda sees. Neil olid kasvuhooned ja kõik töökojad.
HK: Nende sigala läks ükskord põlema. Põles maha.
SH: Sigadel oli kartulipudru ees, mina imestasin.
HK: Ju poistel jäi üle seda, said sead ka siis.
SH: Ega nemad meid ei tülitand.
HK: Jah, oleks veel aidanudki veel, kui oleks vaja old. Need tegid tööd ju. Meie tänapäeva sõdurid tööd ei tee enam. Aga tol ajal olid sõdurid, kes tegid tööd ka. Käisid kartuleid võtmas meil. Ainult tuli ennem näidata, mis asi on kartul ja kivi. Kui ta teadis, mida korjata, siis ta korjaski kartuleid. Ta polnud ennem kartulit näinud põllul.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 37210
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 09.03.2022
Lisatud 09.03.2022 20:06
Viimati muudetud 09.03.2022 20:21
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA, DH 1877
Säilik
Pala