Teated 

Teade

Järgmine >

Arhiiviandmed
Viide ERA, DH 1916 (4)
Täisviide ERA, DH 1916 (4) < Hageri khk, Kiisa al < Viljandi khk, Tänassilma k – R. Reinaus < Epp Haabsaar, snd 1953 (2015)
Viite osad Kogu:ERA, DHKöide:1916LK1:LK2:Pala:4
Kogumisaasta(d) 2015
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Epp Haabsaar Harjumaa, Hageri, Kiisa al
Viljandimaa, Viljandi, Tänassilma k
1953
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Reeli Reinaus
Teksti sisu
Objekti liik talu
Žanr j
Jututüüp Jaagu talust tehti rahvamaja, põranda alt leitud moodi. Perepojal oli Soomest pruut, keda ta koju viia ei julgenud
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Jaagu talu
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Hageri
Vana küla Kiisa
Uus maakond Harju maakond
Uus küla Kiisa
Tekst
Aga noh, Kiisaga on niimoodi, et tema kõige tuntum maja on Jaagu talu. Jaagu talus on praegu rahvamaja. Aga tema kohta on tõesti igasuguseid pärimusi. Kui Stalini ajal ta ehitati ümber rahvamajaks, siis leiti selle talu lauda põranda alt no ikka väga suur kogus sahvti. Nimelt oli sõja ajal läinud üks Saksa kaubarong ümber ja üks vagun oli seda moosi täis. Ja eks iga mees võttis teda, nii palju kui sai.
Inimesed, kes seal elasid, need siis küüditati ära. Ja sellestsinatsemast talust ehitati ümber rahvamaja. Ta oli küllaltki vaene talu iseenesest. Teatakse mõndagi lugu perepojast. Perepoeg oli väga osava käega poiss. Sest kunagi esimese Eesti ajal oli Kiisa väga tuntud suvituskoht. Tuli isegi Tallinnast erisuvitusrong, jäi Kiisale pidama, ootas nii kaua, kui Kiisa nendel luhaheinamaadel rahvas suvitas, sportmänge mängis ja siis viidi õhtul tagasi. Ja üks suuremaid atraktsioone ja tõmbenumbrisi oli üks papist lõvi, kelle suhu sai visata märki. Aga see peremehe poig harjutas seda märgiviskamist. Ja kui tema oli juba kolmandama suure šokolaaditahvli välja visanud, siis pakiti lõvi kokku ja viidi Tallinna tagasi. Ta oli nihukene aktiivne poiss. Ta oli endale soomlasest pruudi hankinud, kellega ta oli kirjavahetust pidanud. Ainuke häda oli selles, et pruut tuli ükskord külla. Aga ta ei julgend seda pruuti sinna tallu tuua. No see oli taluvärk, taluköök, pold seal õieti midagi näidata. Ja siis ta oli teda jalutand ikka ümber Kiisa ja ümber Kiisa, nii kaua kui esimene rong oli tagasi läind ja siis oli tagasi viind ta.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 37128
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 08.03.2022
Lisatud 08.03.2022 18:14
Viimati muudetud 08.03.2022 18:20
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA, DH 1916
Säilik
Pala